• Archief BDU Media

Aantal overnachtingen Veluwe gegroeid

PUTTEN Het aantal toeristische overnachtingen op de Veluwe is gegroeid met twee procent. Dat is vooral te danken aan de stijgende lijn in het verblijf op campings en bungalows. Het aantal hotelovernachtingen is licht gedaald.

Wijnand Kooijmans

Gemiddeld verblijven mensen 5,5 dagen op hun vakantieadres, een stijging van 0,4 dagdeel. De gewenste verlenging van het verblijf krijgt daarmee gestalte. Vooral het aantal langere vakanties van meer dan negen dagen draagt bij aan de groei. Toerisme blijft een belangrijke werkgelegenheid op de Veluwe. Ruim 21.500 hebben een baan in deze sector, dat is iets meer dan zes procent van de totale werkgelegenheid.

ZUID-HOLLAND Het grootste deel van de bezoekers van de Veluwe komt met 29,4 procent uit de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland met 17,8 procent. De derde plaats is voor de provincie Noord-Brabant met 10 procent. Het merendeel bestaat uit gezinnen zonder thuiswonende kinderen met 45,4 procent. Norm hiervoor is dat de vrouw ouder is dan 35 jaar. Het aandeel gezinnen met kinderen waarvan de jongste tussen de 0 en 5 jaar is bedraagt 21,4 procent.

Op de Noordwest-Veluwe verblijven in zowel de gemeente Ermelo als de gemeente Nunspeet negen procent van de vakantiegangers. In Putten is het aandeel zes procent, in Harderwijk drie procent, in Elburg twee procent en in Oldebroek vier procent. Epe herbergt acht procent van de vakantiegangers Heerde twee procent en Hattem één procent. De plaatsen met de meeste vakantiegangers zijn Apeldoorn met dertien en Ede met twaalf procent.

STACARAVAN In het afgelopen jaar brachten Nederlanders 1.714.000 vakanties door op de Veluwe. Bijna twintig procent daarvan had plaats in de eigen stacaravan. Al deze vakanties betekenden ruim 7,6 miljoen overnachtingen. Relatief gezien is er een lichte daling in het aantal toeristische vakanties maar een stijging in het aantal toeristische overnachtingen.

De Veluwe telt bijna 94.000 slaapplaatsen, dat is 48 procent van het totaal in Gelderland. Het merendeel ligt op kampeerterreinen. De helft van het aantal doorgebrachte toeristische vakanties in logiesvorm was in bungalows. En dertig procent op een camping.

ZOMER De zomer blijft traditioneel de belangrijkste vakantieperiode voor de binnenlandse vakanties. De belangstelling voor de herfst en winter neemt echter toe. Er is een duidelijke groei in deze twee seizoenen. Het is een ontwikkeling die kansen biedt voor aanbiedingen en acties, afgestemd op deze periodes. Hiermee kan de gewenste seizoensverlenging worden bereikt zo blijkt uit de kerncijfers binnenlandse vakanties van Visit Veluwe.

De meest populaire activiteiten blijft met 18,4 procent het maken van een wandeling, gevolgd met 17 procent door het uit eten gaan in een restaurant. Een bezoek aan een natuurreservaat/natuurgebied scoort 11,9 procent gevolgd door fietsen (9,8) en zwemmen (9,5). Shoppen voor de fun scoort 7,9. Het bezoek aan een museum scoort 4,2 procent.

ATTRACTIES Bij de betaalde attracties staat het Dolfinarium in Harderwijk op de tweede plaats van het aantal bezoekers. Bij de gratis attracties scoort Strand Nulde met 268.000 bezoekers een vijfde plaats, de Renderklippen (200.000) in Heerde nemen de zevende plaats, gevolgd door Strand Horst (200.000) en het Heerderstrand (140.000).

De vakantiegangers hebben 775.000 miljoen euro besteedt op de Veluwe, een lichte daling ten opzichte van de jaren daarvoor. De toeristische vakanties waren goed voor 251 miljoen. Indien de standplaatsvakanties worden meegeteld, dan levert dit 277 miljoen op voor de Veluwse economie.