• Remko de Waal

Bart Smit wordt Intertoys

PUTTEN (ANP) De speelgoedwinkels van Bart Smit en Toys XL gaan verder onder de naam Intertoys. Eigenaar Blokker Holding heeft besloten al zijn speelgoedketens samen te voegen onder één merknaam, zo ook de vestiging aan de Verlengde Dorpsstraat 4 in Putten.

Het winkelconcern maakte dinsdag bekend dat het de bedoeling is dat de 234 zaken van Bart Smit begin volgend jaar gefaseerd worden omgebouwd. Eind dat jaar zullen ook de veertien megastores van Toys XL een andere naam op de gevel hebben. Dan schakelt de samengevoegde speelgoedketen ook over op één webshop: intertoys.nl.

Een en ander betekent dat naar verwachting enkele tientallen medewerkers boventallig worden. Dit betreft banen op het hoofdkantoor. Volgens Blokker worden er ook nieuwe functies gecreëerd. Blokker denkt met één speelgoedmerk de klant beter van dienst te zijn. Er is voor de naam Intertoys gekozen omdat die keten nu de meeste winkels heeft: inclusief franchisefilialen 301.

Vakbond CNV is er evenwel niet gerust op dat de personele gevolgen zo beperkt blijven. ,,Zo eenvoudig ligt het waarschijnlijk niet'', reageert CNV-bestuurder Martijn den Heijer. ,,Ik heb vooral vragen over locaties waar de verschillende speelgoedwinkels nu dicht bij elkaar zitten. Wat gebeurt daarmee en wat betekent dat voor de mensen?''

Het was al bekend dat Blokker Holding, verder bekend van onder meer Blokker, Marskramer, Xenos en Leen Bakker, aan verbeterplannen werkte bij al zijn ketens. Het concern schrijft nu al twee jaar rode cijfers en wil graag weer winstgevend worden. Eerder dit jaar werden bij de Blokker-winkels en bij Xenos al ontslagrondes aangekondigd. Voor kookwinkelketen Cook&Co is besloten helemaal te stoppen met de fysieke filialen en het merk alleen voort te zetten als webshop.