• Koen Suyk

Definitief snel internet voor buitengebied

PUTTEN Het buitengebied van Vallei en Veluwe Midden krijgt glasvezel. Dinsdag werd bekend dat 53,1 procent van de inwoners een glasvezelabonnement heeft afgesloten. Hiermee is voldaan aan de belangrijkste voorwaarde van Glasvezel buitenaf: minimale deelname van 50 procent om een glasvezelnetwerk aan te kunnen leggen. Goed nieuws dus voor de inwoners uit de buitengebieden van de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Baarn, Barneveld, Bunschoten, Eemnes, Nijkerk en Putten.

Dinsdag werd het benodigde aantal aanmeldingen in Vallei en Veluwe Midden bekend gemaakt. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf: ,,Een geweldig resultaat dat de vraag naar een goede internetverbinding benadrukt en de inzet van de gemeenten, ambassadeurs, lokale verkopers en inwoners weerspiegelt. Want wat is er veel werk verzet. Iedereen heeft zich volop ingezet, en met succes. Door het enthousiasme in het gebied komt er glasvezel in het buitengebied." Ook de gemeenten zijn volgens Glasvezel Buitenaf blij dat de aanleg van glasvezel is zeker gesteld. En dit vooral dankzij de inzet van de inwoners. Er is enorm veel werk verzet door de vrijwilligers in het gebied. Er zijn veel lokale avonden georganiseerd door ambassadeurs en dorpsraden. De saamhorigheid is groot en dat wordt nu beloond. Er komt glasvezel en dat is voor de ontwikkeling van het buitengebied zo ontzettend belangrijk. De inwoners hebben zich gerealiseerd dat het nu of nooit was.

Gert van Winkoop en Jan van de Kraats (Initiatiefgroep Glasvezel Buitengebied Putten) zetten zich al jaren in voor de komst van glasvezel in het buitengebied. Van de Kraats: ,,Eindelijk is het zo ver. We zijn als initiatiefgroep al een hele tijd bezig om glasvezel in het buitengebied te krijgen. Dat de behoefte groot is, dat wisten we. We zijn ontzettend blij met het resultaat." Inwoners die nu alsnog kiezen voor glasvezel betalen minimaal 995 euro, afhankelijk van de werkelijke aansluitkosten. Glasvezel buitenaf start na de zomervakantie met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied. De verwachting is dat in het derde of vierde kwartaal van 2019 iedereen die een abonnement heeft afgesloten, gebruik kan maken van glasvezel. Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.