• Maranke Pater

Driegeneratiekaas Domburg

PUTTEN Voor Henri en Erik Stoffelsen van Domburg Kaas, noten en wijnen brak maandag een emotioneel moment aan: het aansnijden van de twintig jaar oude kaas die Henri voor het toenmalige 25-jarige jubileum van de zaak had gekregen. De twee kaasspecialisten verkopen deze kaas en tweehonderd andere 'driegeneratiekazen' namelijk voor het goede doel.

Maranke Pater

De met de hand beschilderde kaas met de portretten van Henri en zijn schoonvader Joop Domburg prijkte al die twintig jaar bij de ingang van de zaak. Henri: ,,Mijn schoonvader en ik kregen deze kaas toen we de heropening van de verbouwde winkel vierden. Onlangs heeft Erik de zaak officieel overgenomen als eigenaar en daarom besloten we een driegeneratiekaas te maken, met alledrie onze portretten er op."

GEUR Joop Domburg woont nog steeds boven de zaak en is nu de decennia-oude kaas aangesneden wordt ook in de zaak te vinden. Met vereende krachten proberen ze het massieve goud te splijten, met een gebroken ijzerdraad als gevolg. De volgende poging is wel raak. Direct nemen vader en zoon allebei een helft om de geur van de kaas eens goed in zich op te nemen. De kleur en de geur vertellen namelijk veel over de eetbaarheid van de kaas.

Erik is de eerste die een flintertje kaas proeft: ,,Hij smaakt nog prima. Hij is een tikkeltje bitter, maar dat geeft het juist een geweldige smaak. Ik had ook niets anders verwacht van een kaas die twee verbouwingen en drie bazen heeft doorstaan." Henri vindt het een heuglijk feit dat de kaas nu onder het oog van de drie generaties wordt aangesneden. ,,Het was een grote gok, want we wisten van tevoren niet hoe hij zou smaken, maar uiteindelijk pakte het bijzonder goed uit."

Vader en zoon hebben bewust een serie van tweehonderd driegeneratiekazen laten maken, waar het portret van de drie kaasverkopers op prijkt. Erik: ,,Een deel van de opbrengsten van deze kazen, een belegen Beemster, en de opbrengst van de twintig jaar oude kaas gaat naar onderzoek naar stamceltransplantatie. Mijn vader heeft een stamceltransplantatie gehad toen tien jaar geleden de ziekte Non Hodgkin werd ontdekt. Dankzij die stamceltransplantatie staat hij hier nog."

De komende weken staat Domburg's Kaas, noten en wijnen in het teken van de kerstdagen en de jaarwisseling. Erik: ,,We hebben de meest aparte kaasjes in de winkel liggen en mooie kaasplankjes samengesteld. Het zijn de allerdrukste en mooiste weken van het jaar."

a        [Domburg Kaas, noten en wijnen, Verlengde Dorpsstraat 6A, 3881 BG Putten, 0341 - 35 60 63, www.domburgputten.nl