• Moeder Liesbeth en zoon Thomas Schaafsma winnen 'Beste Koffie'-prijs.

    Thomas Schaafsma

Gasterij Zondag in de prijzen

Advertorial

GARDEREN Omringd door de Garderense bossen, direct aan de rotonde richting Kootwijk, ligt Gasterij Zondag. Sinds jaar en dag richt de familie Schaafsma zich daar op het bieden van lekker eten en drinken: van appelgebak en lunch, tot diner en lekker borrelen. Deels onverwacht belandden zij afgelopen week hoog in de ranglijst van de Nederlandse Koffie Top 100. In de categorie 'Beste koffie van Nederland' staan zij nu op de 20e plaats.

Charlotte Kroone

Thomas Schaafsma: ,,Mijn (groot)ouders hebben Gasterij Zondag gemaakt tot wat het nu is, een klassiek ingericht restaurant waar gezelligheid en gastvrijheid bovenaan staan. Mijn zus en ik werken er sinds een paar jaar ook, waardoor het écht een familiebedrijf te noemen is. Met z'n allen maken we ons restaurant steeds een beetje moderner. Zo hebben we drie jaar geleden ons zwembad compleet vernieuwd en proberen we af en toe iets nieuws uit, zoals de deelname aan de Koffie Top 100."

NOMINATIE En verder: ,,Begin dit jaar kreeg ik van onze vaste koffiebranderij Peeze de tip om mee te doen aan de Koffie Top 100 (een event van Misset Horeca). Als ondernemer zag ik die uitdaging wel zitten en sindsdien heeft het koffiemaken me geen dag meer losgelaten.

Barista trainingen volgen, veel oefenen, proeven en verbeteren en ondertussen afwachten tot de vakjury plotseling de zaak bezoekt. We hebben twee rondes met 250 deelnemers glansrijk doorstaan. Tijdens de uitreiking vorige week had ik wel gehoopt, maar eerlijk gezegd niet verwacht, dat we zó hoog zouden eindigen. Vanuit Putten deed Emjoy mee, zij hebben de 34e plek behaald. Bij ons pronkt er nu een mooi nominatiebordje naast de deur, zodat iedere bezoeker kan zien dat ze hier de beste koffie in de omgeving kunnen krijgen!

KOFFIE In onze bar hebben we drie verschillende koffiemolens met 'specialties', dat zijn bijzondere koffiebonen, ieder met een uitgesproken smaak.

CAPPUCCINO Zo hebben we bijvoorbeeld de long black, een boon uit Brazilië die mild en rond, met zachte bitters en sinaasappelsmaak is.

Volgens de vakjury is onze cappuccino "zoet en smooth".

Tijdens de beoordeling werd ik flink op mijn vingers gekeken, maar het resultaat luidde: "De technische handelingen verlopen allemaal keurig, er wordt netjes en hygiënisch gewerkt. In dit familiebedrijf staan mensen die weten wat ze doen en wat ze serveren."

OORDEEL Ik ben blij met dit oordeel en hoop dat onze gasten dat ook zo ervaren. Voor komend jaar hebben we besloten dat we zeker weer meedoen aan de Koffie." Gasterij Zondag is te vinden aan de Apeldoornsestraat 163 in Garderen.

INFORMATIE Kijk voor meer informatie op de website www.gasterijzondag.nl