Luke van de Broek wint brons in vakwedstrijd Skills Heroes

PUTTEN Gelderland is negentien jonge vakkampioenen rijker. Een groep 315 mbo'ers liet zich van zijn beste kant zien tijdens Skills The Finals, het nationaal kampioenschap van Skills Heroes, dat van 16 tot en met 18 maart in RAI Amsterdam plaatsvond. Metselaar Luke van de Broek uit Putten (MBO Amersfoort) won een bronzen medaille in zijn vakgebied.

Skills Heroes zijn mbo-vakwedstrijden, variërend van autotechnicus en bloembinden tot bouwtimmeren en grafisch ontwerpen. Doel van deze wedstrijden is om aanstormend vaktalent een podium te geven en beroepsonderwijs naar een hoger niveau te tillen. Nationaal kampioen verpleegkundige, Romy Lecluse van MBO Amersfoort: ,,Ik kan het nog niet geloven. Sta gewoon te trillen op mijn benen. Heb in mijn voorbereiding en in de finale steeds mijn best gedaan. Goud halen door het beste uit mijzelf te halen smaakt naar meer!"

,,Studenten van nu hebben meer prikkels en uitdaging nodig", zegt leraar van het jaar Merel Brugman. ,,Vakwedstrijden bieden mbo'ers een extra uitdaging in het onderwijs. Het is dan ook erg goed dat deze onderdeel zijn van het lesprogramma. Tijdens de finales heb ik meegelopen met de jury van Grafisch Ontwerper en zelf gezien met welke motivatie en gedrevenheid al die finalisten bezig zijn het beste uit zichzelf te halen. Deelnemen aan vakwedstrijden geeft ook een enorme boost aan het mbo. Dat is alleen maar positief."

Jan van Zijl, voorzitter van WorldSkills Netherlands beaamt dit: ,,Ruim zesduizend mbo-studenten van 56 mbo-scholen deden mee aan de voorrondes van deze Skills Heroes editie. Daar zag je al studenten die tot het uiterste voor hun vak willen gaan. Uiteindelijk bereikten 315 mbo'ers de finales in Amsterdam. En daar was het echt topsport om een gouden medaille te veroveren." Naast de finalewedstrijden in de RAI werden de afgelopen weken nog 13 finales op schoollocaties gehouden, waaraan ruim honderd finalisten meededen.

WK in ABU DHABI Meerdere winnaars kunnen zich plaatsen voor een volgende uitdaging: WorldSkills 2017, het WK voor beroepen. Dit event vindt plaats van 14 tot en met 19 oktober in Abu Dhabi, de Verenigde Arabische Emiraten. Zo'n 1.300 jongeren nemen het daar op tegen vakgenoten uit 58 landen. Binnenkort wordt bekendgemaakt welke Nederlandse winnaars naar het WK gaan.

Met Skills Heroes benadrukt WorldSkills Netherlands, de mbo-scholen, brancheorganisaties en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het belang van vakmanschap. Naast Skills Heroes organiseert WorldSkills Netherlands ook vakwedstrijden voor leerlingen uit groep 7 en 8 van de basisschool (Skills Juniors) en vakwedstrijden voor vmbo'ers (Skills Talents). WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar

EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.

Alle uitslagen zijn hier te vinden.