• Archieffoto

Mol Fresh Food in finale Veluwse Innovatieprijs 2016

PUTTEN De Veluwse Innovatieprijs (VIP) is de onderscheiding voor de onderneming met de meest duurzame technologische ontwikkeling. Tijdens de feestelijke finaleavond op donderdag 1 december in Veluvine in Nunspeet wordt de winnaar bekend gemaakt. De drie genomineerden zijn Dialoc ID Products uit Harderwijk, Mol Fresh Food uit Putten en AARTEC Engineering uit Nunspeet.

De Innovatieprijs is een initiatief van De Diamant van Midden-Nederland. Het samenwerkingsverband van ondernemers op de Noord-Veluwe en in Zeewolde. Met deze prijs wil De Diamant vernieuwend ondernemerschap en vooruitstrevende bedrijvigheid stimuleren. De jury - onder voorzitterschap van Piet Mosterd, voormalig directeur van AWL-Techniek in Harderwijk - heeft uit de vele inzendingen drie genomineerden gekozen.

BOOKDROP IN BIEB De eerste genomineerde is Dialoc ID Products in Harderwijk. De innovatie heet 'BookDrop', een systeem dat het mogelijk maakt om na sluitingstijd van de bibliotheek boeken in te leveren. De lezer krijgt na inlevering via SMS of e-mail een bericht over de registratie van de ingeleverde materialen. De bediening met LED-verlichte symbolen zorgt ervoor dat er geen taalbarrières zijn.

Het wekt verbazing dat het bedrijf nationaal en internationaal actief is, maar dat de bekendheid in de regio nog niet groot is. De diverse producten van Dialoc zijn te vinden in vooraanstaande winkelgroepen (waaronder Harrods in Londen), bij het Universiteitsziekenhuis Sint Pieter in Brussel en in de melksector. In Amsterdam-Noord en Almere worden de passen en readers gebruikt voor het geregistreerd afstorten van huisvuil. En de voetbalclubs ADO en Feijenoord maken gebruik van oplossingen op het gebied van toegangsbeheer om de hooligans en de echte voetbalfans van elkaar te scheiden. Eigenaar Cor de Nood: ,,Omdat ons bedrijf exportgericht is, weten veel mensen op de Veluwe niet van ons bestaan. We zijn dan ook blij met deze nominatie, want die kan dienen als springplank om in de komende jaren ook dichter bij huis een grotere bekendheid op te bouwen."

MOL FRESH FOOD De tweede kandidaat is Mol Fresh Food in Putten. Een familiebedrijf dat al 25 jaar gespecialiseerd is in het machinaal schillen van uien en de levering van verpakte uienblokjes en uienringen. ,,Onze reststroom bestaat uit ongeveer 60 ton per week aan uienschillen", vertelt mede-eigenaar Anthony Mol. ,,Die enorme hoeveelheid daagde ons uit tot circulair denken, want voorheen ging de reststroom naar de stort. Met onze partner BRS hebben we nu een raffinageproces doorontwikkeld om onze uienreststroom te kunnen verwerken tot ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Dat proces levert hoogwaardige producten op die als basis dienen voor bijvoorbeeld sauzen, instant maaltijden, brood, pizza's en kruidenmengsels. Ook zijn we in staat om een glutenvrije uiensmaakstof te maken, waar veel vraag naar is."

,,Samen met BRS hebben wij onderzocht welke waardevolle stoffen we uit de reststromen van uien kunnen winnen. Dit zijn smaak-, geur- en kleurstoffen met een honderd procent natuurlijke samenstelling. Deze producten sluiten aan bij de huidige trend om E-nummers te vervangen. We hebben inmiddels diverse intentieovereenkomsten voor afname getekend en we hebben intensief contact met internationale ingrediëntenproducenten." Toch komt de nominatie voor Anthony Mol als een verrassing. ,,Ongeacht de uitslag, zien we de finaleplaats als een waardering voor alle tijd, energie en financiële middelen die we samen met BRS in dit project hebben gestopt."

AARTEC ENGINEERING AARTEC Engineering is de derde kanshebber voor de Veluwse Innovatieprijs. Dit Nunspeetse bedrijf ontwikkelt en bouwt uiteenlopende industriële installaties. De software, elektrotechniek en de pneumatische aspecten worden voor de opdrachtgevers op maat ontworpen.

De nominatie is te danken aan de engineering automaat 'Configure4Me!'. Aart Franken legt uit: ,,Deze door ons ontwikkelde automaat is in staat om zelfstandig besturingen voor machines en installaties te ontwerpen. Op basis van de eisen die door de klant gesteld worden. 'Configure4Me!' kan in allerlei branches, voor tal van fabricaten en voor uiteenlopende klanten ingezet worden. Met de artikelgegevens als uitgangspunt ontwerpt 'Configure4Me' de bijbehorende besturingen. Daardoor zijn tijdrovende en dure ontwikkeltrajecten niet meer nodig."

Aart Franken beschouwt de nominatie als een erkenning van een onafhankelijke en kritische organisatie. "De erkenning dat 'Configure4Me!' de ontwrichtende innovatie is die de wereld van 'engineering van industriële besturingen' volledig zal veranderen."

Het woord is op 1 december aan de jury. Op de finaleavond in Veluvine in Nunspeet wordt tevens de 'Willie Wortel Award' voor het beste innovatie idee van mbo- of hbo-studenten uitgereikt. Het publiek bepaalt welke pitch het meest inspirerend is. Aanmelden om de finaleavond van de Veluwse Innovatieprijs bij te wonen, kan via www.dedimantvanmiddennederland.nl.