• Zorggroep Noord-West Veluwe

OverNodig start inzamelingsactie voor DUO-fiets

PUTTEN Zes jaar geleden startte Zorggroep Noord-West Veluwe het DUO-fietsenproject. Een initiatief bedoeld om mensen die graag fietsen maar dat zelf niet meer goed kunnen weer in het zadel te hijsen. Eén van de DUO-fietsen heeft inmiddels zoveel kilometers op de teller staan dat hij toe is aan vervanging. Kringloopwinkel Overnodig schenkt haar totale winkelopbrengst van de een-na-laatste week van het jaar aan de nieuwe DUO-fiets en kan dus veel bezoekers gebruiken.

Peter Vink, vrijwilliger Fietsproject Zorggroep Noord-West Veluwe: ,,Het duo-fietsenproject in Putten startte zes jaar geleden bij woonzorgcentrum Elim. We wisten toen dat er animo was voor de fiets, maar dat de belangstelling zó groot was hadden we niet verwacht. In het eerste jaar was de fiets alle beschikbare dagen volledig bezet. In de jaren erna nam de populariteit van de fiets alleen maar toe en schaften we een tweede exemplaar aan, die staat bij woonzorgcentrum de Schauw."

DEELNEMERS Dat de fietsen bij de twee woonzorgcentra staan, wil niet zeggen dat alleen de mensen die daar wonen de fiets kunnen gebruiken. Ook anderen uit Putten - ouderen en gehandicapten die nog thuis wonen - mogen met de fiets op pad. Dat kan door de inzet van 32 vrijwilligers die er samen met de ruim 70 enthousiaste deelnemers lustig op los trappen in de omgeving. Mensen hoeven daarvoor niets te betalen, maar een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld.

VERVANGING De oudste fiets van de twee - die ruim zes jaar bij Elim staat - is onderhand vanwege het intensieve gebruik toe aan vervanging. Dat is nodig om de mensen veilig en verantwoord de weg op te kunnen laten gaan. De vervanging staat begin 2018 gepland en kost tussen de achtduizend en negenduizend euro. Afgelopen oktober heeft Wielervereniging S.V Putten daarvan al 1.000 euro ingezameld tijdens hun jaarlijkse Stoemperstocht. ,,Een waanzinnig mooi bedrag natuurlijk. Maar daarmee zijn we er nog niet."

SCHENKING Cornelis Klomp, voorzitter van Kringloopwinkel OverNodig: ,, Wij krijgen regelmatig verzoeken om bij te dragen aan goede doelen. Dat doen wij graag. Jaarlijks zo'n 60.000 euro. Doordat we veel bruikbare goederen aangeleverd krijgen kunnen we veel verkopen en daardoor kunnen we weer veel weggeven. Over het verzoek van de DUO-fiets hoefden wij niet lang na te denken. Wat is er leuker dan: wecycle voor we cycle? Bovendien kwam onze administrateur met het idee dat als we het plan van tevoren publiekelijk bekend maken we daar geen BTW over hoeven af te dragen. Daarom schenken wij alles wat er tussen 19 en 23 december bij ons binnenkomt aan de DUO-fiets. Voor wie niets koopt, maar tóch wil bijdragen aan deze actie, zetten we een collectebus neer."