Zonnige mijmeringen

Wij zijn net terug van een vakantie naar Ibiza. Na zeven dagen feesten is het wel weer mooi geweest. Begrijp me niet verkeerd, met dat feesten bedoel ik niet dat we daar naar allerlei party's geweest zijn. Nee, wij hadden een zogenaamde buggyvlucht en maakten met ons vieren wel ons eigen feestje. Met zeven dagen zonnig weer, een beetje zeewind en rond de 25 graden is dat natuurlijk goed te doen. Omdat je op het strand twee jongens in de gaten moet houden, kom je toch niet toe aan lezen of zo. Er is dus voldoende tijd om van het uitzicht over het strand, de baai en de zee te genieten en wat te mijmeren over de verschillen met thuis in Nederland.

In Putten zie je steeds meer zonnepanelen. We hebben op Ibiza een paar dagen met een auto rondgereden en door het hoogteverschil kun je vaak kijken op onderliggende daken. Ik heb daar amper een zonnepaneel gezien. De zonnepaneelweiden waar in Putten nu ook over gesproken wordt, zijn er ondanks de zonuren daar zeker niet. Toch zou je zeggen dat er voldoende grond daar beschikbaar moet zijn. Vooral net buiten de toeristische gedeelten van dorpen en steden liggen allerlei braakliggende rotsvelden waar ooit wat gestaan heeft, maar intussen geheel is vervallen of het slooppuin ligt er nog als treurige herinnering aan iets dat ooit was. Wat dat betreft zijn we hier in Nederland een stuk netter. Echte sloopgebouwen en stenenpuin zie je hier weinig. Ik las zelfs online in de krant dat er een vergunning is aangevraagd voor de hoek Verlengde Dorpsstraat/Bakkerstraat. Misschien dat zelfs dat slopende hoofdstuk in Putten ooit nog eens goed komt.

Een positieve overeenkomst tussen Ibiza en Putten is dat er geen grote windmolens of windmolenparken staan. Gelukkig maar. Een grotere uitzichtvervuiler kan je in mijn ogen niet neerzetten. Er zijn nu wel wat voorzichtige plannen voor een windmolenpark langs de A28. Dat lijkt ver weg, maar vanwege de hoogte van de molens zijn ze snel aanwezig in je blikveld. Kijk maar eens naar de windmolens in Flevoland. Als je de bebouwde kom van Putten uitrijdt richting Nijkerk, kun je ze bij helder weer al zien en in het donker zie je de rode lampjes knipperen.

Gelukkig ben ik helemaal gerustgesteld over de komst van die windmolens in Putten. Eén van de door de raad gestelde criteria is dat alternatieve energieopwekking aan een 'goede inpassing in het landschap' moet voldoen. Volgens mij is het onmogelijk om een windmolenpark of zelfs één windmolen goed in het landschap in te passen. Laten we het op Ibiza en in Putten maar bij mooie uitzichten en zonneweides houden.

Martijn Fabriek.

-